Big Brother

Datum: 5 maart 2024

Big Brother

De overheid die het privéleven in grote mate beïnvloedt en voortdurend toezicht houdt op iemands handel en wandel. ‘Big Brother is watching you!’ afkomstig uit de roman '1984' van George Orwell. Hij voorspelde dat mensen op verschillende manieren het gevoel voor privacy en individualiteit zouden verliezen. Hij had niet voorzien dat mensen dit vrijwillig zouden doen. Dat de macht bij Google, Facebook, Instagram of andere sociale media zou liggen. Meer dan bij de overheid. 

De uitdrukking ‘Big Brother is watching you!’ werd vaak gebruikt wanneer ergens een camera werd ontdekt. Tegenwoordig hangen overal camera’s dus kan je het wel blijven roepen.

In mijn werk als medicijnbezorger zie ik steeds meer camera’s. Soms overduidelijk, als waarschuwing en afschrikking, soms verstopt om juist onopvallend te kunnen registeren. Vroeger drukte je op een deurbel en dan klonk er een soort ratelende fietsbel, wat later een elektrische zoemer, en werd dat geluid weer vervangen door een vriendelijk “dingdong”. Daarna werden nog veel meer geluidjes en melodietjes mogelijk. Nu zit er in de deurbel een camera verstopt. Niet echt verstopt want inmiddels is iedereen wel op de hoogte van de deurbel camera. De meest bekende is natuurlijk de ‘Ring’. Deze deurbel “waakt” nu bij veel van mijn bezorgadressen over het terrein. Al is dat vaak meer dan dat. 

Vorige week las ik nog een artikel over de privacy problemen die zo’n video-deurbel met zich meebrengt. Met name op het moment dat de openbare weg in beeld komt en dat alles wat daar gebeurt gefilmd wordt. Tijdens mijn bezorgroute neem ik aan dat ik ook door diverse camera’s van bewoners en andere instellingen wordt vast gelegd. Er is geen ontkomen aan en ik heb er geen moeite mee. Zo wordt je bewust en onbewust op video geregistreerd. Pinnen, tanken, boodschappen doen, langzaam is het steeds meer onbewust. 

Ik denk dat door A.I. de camera deurbel nog verder zal door ontwikkelen. Waar je nu nog moet aangeven wie je bent en wat je komt doen zal het apparaat dit in de toekomst straks allemaal al aan de bewoner kunnen melden en wellicht nog meer. Want d.m.v. slimme legitimatie/ software en gezichtsherkenning denk ik dat het meer een kwestie van geld is dan van tijd voordat deze techniek ook voor een simpele deurbel beschikbaar is. 


Op viste gaan en voor de deur nog even afspraken maken over het verloop van de avond brengt risico’s met zich mee. Een tijdje geleden gingen wij op bezoek bij een stel. Doorgaans beleef ik aan zo’n avond niet echt veel plezier. Nadat we hadden aangebeld zei ik “we gaan op tijd naar huis want…..” op dat moment werd ik, resoluut, hardhandig en verdekt op de camera attent gemaakt. Hiermee werd voorkomen dat ik alle niet zo aardige redenen zou opsommen om vooral op tijd weg te kunnen. De vraag was natuurlijk hoeveel de bewoners hadden meegekregen van dit alles. Omdat er misschien nog werd meekeken en vooral geluisterd maakte ik diverse lovende opmerkingen over de inrichting van de tuin. Tijdens het bezoek is het verder niet ter sprake gekomen maar voor alle zekerheid hebben we het heel erg laat gemaakt. Zoals gezegd kom ik als bezorger bij Velomedi op diverse adressen waar zo’n video-deurbel hangt maar er is ook een adres waar nog een hele ouderwetse bel hangt. Een trekbel. Aan de buitenzijde wordt er aan een knop, die aan een stang zit die dwars door het kozijn van de deur gaat, getrokken. De stang heeft een  verbinding met een winkelbel. Door de trekbeweging komt de bel in actie en hoor je een klingelend geluid. Er rinkelt dus echt een belletje. Het luikje in de deur dient als camera. Van mij mag deze bel er nog heel lang hangen.   

Terug naar blog overzicht

Fietskoeriers vacatures in Nederland

Bekijk alle fietskoerier vacatures

Copyright © 2024 Velomedi
envelopephone-handset