Weerspreuken
Door: Wout van den brink
“Maart roert zijn staart en april doet wat 'ie wil. “ Onlangs nog te lezen in de Velomedi nieuwsbrief.
Wanneer ik deze of andere weerspreuken hoor, reageer ik meestal met; “ja, en als het regent in mei, is april voorbij” of mijn persoonlijke favoriet; “als het sneeuwt in november valt Kerstmis in december“ Meestal laat een reactie daarop even op zich wachten.
Er zijn ontzettend veel weerspreuken over de maanden van het jaar. Kijk maar eens op Weerspreuken op Bommeltje.nl. Als Velomedi bezorger hoor ik deze spreuken soms van een patiënt, bij bijzondere weersomstandigheden, als ik voor de deur sta. De afgelopen maanden kreeg ik ze voortdurend om de oren, de spreuken en de weersomstandigheden wel te verstaan. Daarnaast werd ik regelmatig gewaarschuwd voor het verwachte slechte weer terwijl ik zelf ook diverse weer apps kan raadplegen. Maar altijd leuk om de betrokkenheid van de patiënt in je werk mee te maken. Weer Waarschuwingen. Niet alleen van patiënten, maar ook die die zijn uitgegeven door het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.
Code geel, code oranje en code rood. Code groen bestaat ook. Volgens het KNMI ; “Er zijn geen waarschuwingen”. Je wordt gewaarschuwd dat er geen waarschuwingen zijn. De vraag is, weet ‘het grote publiek’ wat deze kleurcode meldingen precies inhouden? De waarschuwingen gaan ook nog eens per provincie maar erg accuraat is dat natuurlijk niet. Het weer trekt zich niets aan van grenzen om maar eens een open deur in te trappen. Neem nou de provincie Gelderland. 5.137 km² oppervlakte. Zo kan het dus zijn dat er een weercode wordt afgegeven waarbij je je afvraagt of dat wel juist is omdat het er in jouw deel van de provincie heel anders uitziet.
De waarschuwingen op zich zijn natuurlijk prima maar de accuratesse waar deze waarschuwingen gelden laat te wensen over. Natuurlijk nemen wij deze afgekondigde meldingen uiterst serieus en werken dan bij Velomedi volgens vastgestelde protocollen. Van onderschatting kan geen sprake zijn maar met de technologie van heden vraag je je wel af of het niet wat nauwkeuriger kan.
Er zijn diverse weer apps die aangeven waar en wanneer en welk tijdstip je een bepaald weer type kan verwachten. Vaak behoorlijk accuraat en met push berichten blijf je op de hoogte. Het KNMI heeft zelf ook een weer app en misschien dat de weer codering van het KNMI op de schop moet. Wat mij betreft zeker voor het gebruik van de kleuren. Als je zo nauwkeurig een voorspelling kan doen moet dat toch ook voor een weercode mogelijk zijn.
Opgedane ervaringen, cultuur, gedachtes, gevoelens, en de universele betekening van kleuren zijn van belang bij het maken van keuzes. De KMNI weercode Rood bijvoorbeeld. Het KNMI gaat uit van het negatieve effect van de kleur rood, namelijk agressie, gevaar, bloed, oorlog, geweld en woede. Laten wij er vanuit gaan dat ze voor het effect ‘gevaar ’hebben gekozen.
Maar rood kan ook geassocieerd worden met, impulsiviteit, jeugdigheid, lef, urgentie, warmte, hartstocht, moed, liefde, energie, actie, vuur, vastberadenheid, vertrouwen, bescherming, passie, verlangen, verleiding, sensualiteit en liefde. Rood is dus een zeer intense kleur en heeft effect op je gedrag. Psychologisch, vanuit de geest, vanuit belevingen en gedragingen.
Het hangt er natuurlijk vanaf uit welk perspectief je er naar kijkt. Als je nu met de associaties hartstocht, warmte, passie, verleiding en liefde, naar de weercode Rood kijkt ga je er als koerier misschien toch heel anders op reageren.
De waarschuwingen zouden wat mij betreft meer moeten verwijzen naar de urgentie om een weer app te raadplegen. Er zullen vast wel andere mogelijkheden zijn om de huidige kleurencode in een nieuw jasje te steken.
Onlangs kwam ik op een bezorgadres een handig weerstation tegen. Waarschijnlijk ken je ze wel ze zijn er in diverse dialecten. Een kort touwtje hangend aan een spijker op een plankje met de teksten; touwtje droog = zonnig, touwtje nat = regen, touwtje slingert = wind, touwtje haaks = storm, touwtje wit = sneeuw, touwtje hard = vorst, touwtje onzichtbaar = mist, en touwtje weg = orkaan.
Je kan natuurlijk ook net zo als vroeger naar de lucht kijken en goed je zintuigen gebruiken. Of je gebruikt je lichaam als een touwtje gelijk dat van een weerstation.