
Door: Willem Richter
Tsja, het kan vriezen en het kan dooien. Er lijkt geen trivialer gespreksonderwerp te zijn dan het weer, maar toch ligt dat voor ons als fietskoerier misschien net even anders. Je moet er toch maar doorheen, hoe dan ook. In een andere blog heb ik al eens gelezen dat de ene koerier van regen houdt en de ander juist van warmte. Zelf behoor ik tot het laatstgenoemde kamp. Gesprekken over het weer worden over het algemeen als saai en plichtmatig ervaren, maar bij mijn online speurtocht over het weer ben ik toch heel wat interessante weetjes tegengekomen voor zo’n onderonsje.
Zo regent het in ons land slechts 8 procent van de tijd. Goed nieuws voor fietskoeriers die niet van regen houden. Dat valt toch ontzettend mee?! En gemiddeld is het in Nederland 240 dagen per jaar droog (yes!). Regen schijnt ook vitamine B12 te bevatten: een belangrijke stof voor de aanmaak van rode bloedcellen en zenuwcellen in het lichaam. Misschien een hele troost als het weer eens regent tijdens een van je volgende diensten. In Nederland hebben we in de zomer de heftigste regenbuien. Ze duren weliswaar korter, maar er valt relatief veel water. De minuscule regendruppeltjes die samen mist vormen, zijn zo klein dat er 7 miljard druppels nodig zijn voor een eetlepel water. Zeg maar, zo ongeveer een nanodruppeltje per inwoner van deze aardbol.
En dan nog een weetje over bevroren regen (sneeuw, dus): niet iedere sneeuwvlok is uniek. Met andere woorden: er zijn dus sneeuwvlokken die exact hetzelfde zijn. Huh, daar nooit zo bij stilgestaan. De meeste sneeuw valt trouwens in Japan, in Aomori City. Laat die Japanners maar schuiven. Sneeuw in dit geval.
Nu even wat minder gezellig. Het weer heeft, zoals bekend, ook invloed op onze stemming. En hoewel er vaak wordt gesproken over een herfstdip of winterdepressie, worden in de zomer de meeste zelfmoorden gepleegd. December kent juist het laagste suïcidecijfer. Regen gaat ook vaak gepaard met onweer en storm. In Kampala, de hoofdstad van Oeganda, onweert het gemiddeld 280 dagen per jaar. En elke minuut onweert het 1.800 keer op de hele aarde. In de Caribische gebieden kan het ook flink hard waaien. De windsnelheden in sommige tornado’s liggen met 400 km per uur hoger dan die van Formule 1-auto’s (vrrroemm).
Ook over de temperatuur heb ik nog enkele leuke weetjes gevonden. Wist je bijvoorbeeld dat mei 2018 met gemiddeld 16,4 graden de warmste meimaand in ruim driehonderd jaar was? En voor de mensen die over “Siberische kou” spreken bij een paar nachtjes middelmatige vorst: in 1740 was het pas echt koud. De gemiddelde temperatuur was toen 6,5 graden; die ligt nu op ruim 10 graden. Het vroor toen al op 8 oktober en in mei viel er nog een dik pak sneeuw.
Dan door naar de hitte: bij een hittegolf in Californië veranderden druiven in rozijnen nog voordat ze waren geplukt. Tijdens een hittegolf kunnen door de hoge temperaturen treinrails worden verbogen. En wat betreft het meten van de temperatuur: dat kan door het tjilpen van een krekel te tellen. Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van hun omgeving. Tel 25 seconden het getjilp, deel het door drie en tel er vier bij op. Wonderbaarlijke formule, nietwaar?
Tot zover dit weerbericht. Het kan dus inderdaad vriezen of dooien. Of zoals de Engelsen zeggen: maybe yes, maybe no, maybe rain, maybe snow.