Slotenmaker

Datum: 29 april 2023

Door: Wout van den Brink

De route van vandaag brengt mij langs diverse adressen waarvan ik de bewoners inmiddels als vaste klanten zie en zij mij als hun vaste bezorger. Waar eerst het weer en de tuin het onderwerp van gesprek waren zijn deze nu uitgebreid tot veelal de gezondheid en familierelaties. En langzamerhand weet ik van veel bewoners hun gewoontes. Zo ook op een adres waarvan de hoogbejaarde bewoonster ‘s-middags een dutje doet en om niet gestoord te worden het gehoorapparaat uitdoet waardoor aanbellen en of kloppen geen zin heeft.

Ik kwam hierachter omdat ik tijdens mijn route dit adres op zowel de heenweg als de terugweg voorbijkom. Op de heenweg leek het alsof er niemand thuis was en toen ik op de terugweg nogmaals aanbelde en er wel iemand thuis was werd ik op de hoogte gebracht van deze gewoonte. Nu houd ik daar rekening mee. Dit keer was er iets anders aan de hand. Na het aanbellen zag ik, door het glas in de voordeur, mevrouw in de gang, het looprek voorop. Bij de voordeur aangekomen gaan eerst de haken van de deur, dan het nachtslot en daarna het slot van de deur, het looprekje weer naar achteren en gaat de deur open.

Maar nu gaat de deur niet open. Mevrouw draait nogmaals aan het slot en probeert de deur te openen. Na diverse pogingen lukt het nog steeds niet. Als ze weer een poging onderneemt trek en duw ik een beetje aan de deur om te zien of er iets klemt. Nog steeds gaat de deur niet open.

Mevrouw praat tegen mij maar mijn antwoord wordt gedempt en ze hoort mij niet. Ik praat nu wat harder maar nog steeds verstaat ze mij niet. Ik vraag mij af of het gehoorapparaat al wel weer is ingedaan.  Om te voorkomen dat de hele buurt het gesprek kan volgen probeer ik het nu via de brievenbus. Gelukkig nu hoort zij mij wel en ze praat ook via de brievenbus terug. Het zal er komisch uitzien want de mensen die voorbijlopen of fietsen krijgen een glimlach om hun mond of fronsen de wenkbrauwen.

Vragen over of het nachtslot eraf is, of er iets klemt, of de haken eraf zijn, worden niet echt overtuigend beantwoordt. Het pakket is te groot om door de brievenbus te doen maar zou wel via een raam aangereikt kunnen worden. Dat lost weliswaar het probleem met de bezorging op maar het probleem met de deur niet. Ik zie dat ook het raam voorzien is van degelijk hang en sluitwerk dus of dat echt een oplossing is vraag ik mij af.

Uiteindelijk overleggen we dat ik het pakketje via de achterdeur ga bezorgen. Ampassant vraagt ze of ik dan ook even naar het slot wil kijken. Ik zeg dat ik dat ga doen. De poort naar de tuin blijkt niet voorzien van een slot dus loop ik zo door naar de achterdeur. Omdat het huis via de voorkant een onneembare vesting is verwacht ik dat de achterkant een gelijke functie heeft hoewel de tuinpoort al iets anders verraad. Inderdaad het tegendeel is waar. De deur is niet afgesloten, er zitten geen haken op, geen cilinderslot en geen dievenklauwen. Het slot is vrij eenvoudig en lijkt mij niet echt een obstakel voor kwaadwillende. De deur gaat nog net niet, zoals bij de supermarkt, vanzelf open.

Ik sta ik de keuken en mevrouw is nog in de gang want ik hoor haar nog met het slot bezig. Ik kondig voor de zekerheid mijn aanwezigheid aan. Nu ik de zaak van de binnenkant kan beoordelen blijkt dat het nachtslot er nog op te zitten. Ik doe de haken er weer op en vraag mevrouw om de deur nog eens open te doen. Ze doet nu wel alle handelingen, zij het met veel moeite want de kracht ontbreekt, uiteindelijk gaat de deur wel open. Ik herhaal het zelf een aantal keren om te zien of er geen problemen met het slot zijn. Het gaat steeds goed.

Waarom het nachtslot er niet afgehaald werd blijft een mysterie, ook voor mevrouw. Ik overhandig het pakketje en voorzie mevrouw nog van advies om ook de achterdeur te voorzien van de nodige sloten. Misschien ook de poort naar de tuin. Ze heeft daar wel iemand voor zegt ze, ondertussen pakt ze een chocolaatje voor me. Ik twijfel of het advies opgevolgd gaat worden want echt veel aandacht heeft ze er niet voor. Aan de andere kant als alles van sloten wordt voorzien zal ze dan geen gevangene in haar eigen huis gaan worden wanneer de krachten langzaam wegebben?  De komende periode maar eens even in de gaten houden hoe het gaat met de voordeur. Misschien is een minder beveiligde achterdeur eigenlijk nog niet echt zo handig. Voorlopig heeft ze bij calamiteiten nog een ontsnappingsroute.

Terug naar blog overzicht

Fietskoeriers vacatures in Nederland

Bekijk alle fietskoerier vacatures

Copyright © 2024 Velomedi
envelopephone-handset